Ta hand om näringen i maten del 3 – förvaring för maximerat näringsutbyte

Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

En perfekt mogen avokado är fantastiskt. Samtidigt ganska svårt. Förvaring av frukt och grönt är inte helt lätt. Det är inte bara utseende och smak som påverkas av förvaringen utan även näringsinnehållet. När grönsaken dras upp ur jorden eller frukten plockas från trädet så är näringen på topp (under förutsättning att den fått mogna klart). Därefter påbörjas nedbrytningen av syre, enzymer och mikroorganismer. (Läs gärna mina tidigare blogginlägg om värdet av att alltid ha frysta grönsaker hemma eller om hur du ska tillaga grönt för maximalt näringsutbyte.)

Man brukar skilja mellan klimakteriska och ickeklimakteriska frukter. Klimakteriska frukter (så som banan, nektarin, tomat, avokado, mango, plommon och äpple) utsöndrar etylen som gör att frukten mognar snabbt, men den har även mycket kort hållbarhet. Det kan man utnyttja genom att påskynda mognaden hos en frukt eller grönsak med hjälp av en annan klimakterisk frukt eller grönsak. Detta påskyndar även åldrandeförloppet (de blir snabbt dåliga). Även snittblommor påverkas av detta så fruktskålen jämte vasen med blommor är ingen god idé.

Icke-klimakteriska frukter och grönsaker (så som citrusfrukter och jordgubbar) däremot mognar långsamt efter skörd. Dessa frukter blir heller inte djupare i färgen eller sötare ju längre de ligger. Att plocka bleka jordgubbar och hoppas på att de skall smaka bra dagen därpå är därför ingen bra idé.

Många grönsaker, frukter och bär förvaras bäst i kylskåp. Dit hör blomkål, broccoli, rödbetor, spenat, morötter, palsternacka, kål, groddar och lök. Bär, apelsiner, kiwis, äpplen och päron bör också förvaras i kylskåp. Äpplen och päron håller bra i rumstemperatur med hållbarheten förlängs i kylskåp.  Banan, mango, vattenmelon, tomater, basilika, (grön) paprika, aubergine och avokado bör däremot förvaras i rumstemperatur för att inte få köldskador eller sämre smak. Potatisen mår bäst svalt och mörkt, vilket är svårt i många fall. Den klassiska svalen finns ju inte i så många moderna hem.

Om man mixar, pressar eller river frukter och bär, i till exempel juicer eller smoothies, så frigörs enzymer som tillsammans med syre bryter ner vitaminer och antioxidanter. De bör därför drickas eller ätas direkt annars fortsätter nedbrytningen. Hela frukter och bär, med skalet på (i de fall det är ätbart) är därför ett bättre val, ur såväl näring som fibersynpunkt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *