Vilket kött ska du välja?

Om du som jag fortfarande vill äta kött men vara en medveten köttkonsument och välja med omsorg så  finns det flera skäl att välja viltkött.

Eftersom vilda djur inte matas så finns det ingen miljöpåverkan av deras foderproduktion och de behandlas heller inte med antibiotika. Då de går fritt så finns det färre etiska aspekter på djurhållning etc.
Dessutom har forskare i Tromsö  genom en sammanvägning av näringsvärden kommit till slutsatsen att renkött är det mest hälsosamma köttet. Ren innehåller mer B-vitamin, järn och zink än lamm, får, fläsk och kyckling. Det är proteinrikt som allt kött men magert (som kyckling) med enbart två procent fett, väldigt lite är mättat jämfört med i annat kött. Samtidigt är nivåerna av vissa omega 3-fettsyror likvärdiga de i krabba, räkor och torsk.
Den goda smaken är ju ytterligare ett skäl. På bilden Renskavsgryta med pressad potatis ur boken. Fotograf Biance Brandon-Cox. 
I Sverige svarar viltkött bara för 4 procent (2 kg årligen) av vårt totala köttintag. Med så många fördelar tycks valet enkelt. Nackdelen är att tillgången på viltkött inte medger utrymme att öka konsumtionen i någon större utsträckning. För detta behöver viltstammarna växa. En ökad efterfrågan från medvetna köttkonsumenter är en bra start.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *