Sötsura lingon- och kiwiremmar

Vi har alla hört den klassiska sloganen ”Frukt är också godis” och i detta recept är det just vad det är! Vi låter frukt och bär torkas länge i ugnen på låg temperatur med marginell tillsats av sötma om man vill. Då får vi ett ”fruktark” av vilket vi kan klippa till sådana här sega, sura och goda remmar. Koncentrerade på energi och näring! Perfekt på långpasset, fredagsmyset eller som läcker gå bort-present .

När jag var gravid fick jag (som annars mest äter choklad när det kommer till godis) plötsligt ett enormt sug efter sötsura godisar. Ni vet sådana där sega som är fullproppade med färg-, smakämnen och socker. Och som fräter i gommen när man ätit några stycken. Sedan dess har jag inte ätit dem. Men med hela fruktskålen full med kiwi som ingen tycktes vilja äta upp så fick jag för mig att testa att göra godisremmar, eller fruktläder som de också kallas. Det blev direkt en favorit!

Fruktläder är en gammaldags metod att konservera frukt och bär. Ett sätt att ta tillvara sommar- och höstskörden för att kunna njuta och få näring av nyttigheterna även under vintern innan frysar och konserveringsmedel uppfunnits. Det går säkert att göra fruktläder av de flesta bär och frukter. Här testade jag kiwi och lingon med väldigt bra resultat. En kiwi ger mer än hälften av dagsbehovet av C-vitamin. Det sötsura i kombination med koncentrerad bär-/fruktsmak…

Trevlig helg!

Recept (två varianter, två plåtar)

Sätt ugnen på 50 grader. Klä två plåtar med bakplåtspapper.

Kiwiremmar

5 st kiwis
2 msk ljus sirap
(1 krm vaniljpulver)
Skala kiwifrukterna och dela på mitten, lägg i en hög mixerskål. Häll på sirap (och vaniljpulver om du önskar). Mixa och häll ut på plåten. Stryk ut smeten till ett par-tre millimeters tjocklek.

Lingonremmar

5 dl lingon
2 msk agavesirap
(1 krm lakritspulver eller 1 krm vaniljpulver)

Lägg halvtinade lingon i en hög mixerskål. Häll på sirap (och vaniljpulver eller lakritspulver om du önskar). Mixa och häll ut på plåten. Stryk ut smeten till ett par-tre millimeters tjocklek.

Låt torka i ugnen i 5-6 timmar. Öppna då och då och byt plats på plåtarna. De är klara när de torkad och inte kladdar längre men låt de inte stå så pass länge att de blir hårda (vi vill ha dem sega). Klipp remmar (drygt 1cm breda) och rulla ihop. Förvara i lufttät burk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *