Recept på vegetarisk fulländning

Ett recept som kringgår två näringsmässiga utmaningar med en vegetarisk kost. Med sojabönor som enda fullvärdiga proteinkällan bland vegetabilier och svamp som enda vegetabiliska D-vitaminkällan!

I förra blogginlägget kunde du läsa om utmaningarna att få i sig tillräckligt med D-vitamin, framförallt med en vegetarisk kost. Här tipsar jag om ett vegetariskt recept där man, om man använder färska kantareller, faktiskt täcker 3/4 av dagsbehovet med D-vitamin. Dessutom med fullvärdigt protein. Risotto för idrottaren, ur min nya bok Maten bakom resultaten. Krämig och god som risotto ska vara, men med risoni istället for avorioris för att du ska kunna få mat snabbt efter träning. Klassisk risotto ska som bekant koka länge och kräver att du tillsätter vätska successivt och rör hela tiden. Den har risotton kräver ingen kontinuerlig omrörning och ska bara koka i 11 minuter. Den närmar sig dessutom någon slags vegetarisk fullandning ur näringssynpunkt, trots den korta ingredienslistan.

 

Idrottarens Risotto

 

1 gul lök
1 msk olivolja att steka i
1 liter grönsaksbuljong (eller vatten + buljongtärning)
3 dl risoni (pastaris)
100 g parmesan
150 g färska kantareller eller shiitake (ta burksvamp om det ar svart att få tag på färska)
250 g frysta sojabönor
1 msk smör att steka i
salt
nymald svartpeppar

Tillbehör:

1 knippe sparris, ca 250 g
1 msk olivolja att steka i
Salt

1 Hacka löken och fräs den i olivolja i en gryta. Häll på buljongen. Häll i risonin när buljongen kokar och låt koka 11 minuter. Rör om någon gång då och då.

2 Riv parmesanen. Smält smöret i en stekpanna och stek kantareller och sojabönor på medelvarme ca 4 minuter. Salta och peppra. Lägg över kantareller och sojabönor på ett fat i väntan på att risonin ska koka färdigt.

3 Tillbehör: Bryt av och släng bort den nedersta delen på sparrisstjälkarna. Stek sparrisen på hög varme i lite olivolja ca 2 minuter. Salta.

4 Vänd ner kantareller, sojabönor och ost i risotton. Smaka av med salt och peppar och servera med stekt sparris.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *