Hösten blir ljusare med D-vitamin

Under sommarhalvåret är solen vår främsta D-vitaminkälla. Hösten innebär färre soltimmar och att mindre hud exponeras för sol (vi klär på oss mer för att det är kallt) vilket medför näringsmässiga utmaningar. Hemma hos oss är D-vitamin det enda tillskottet vi äter regelbundet och vi börjar nu.

D-vitamin tillverkas i huden vid solbestrålning. Solexponering av ansikte, armar, händer och ben 2–3 gånger i veckan, cirka 6–8 minuter per gång, anses tillräckligt för att tillgodose kroppens D-vitaminbehov. För människor med mycket pigment i huden krävs mer solexponering för att tillgodose D-vitaminbehovet. I kosten så är berikade mejeriprodukter den största D-vitaminkällan medan fet fisk är rikt på naturligt vitamin D.

Hur mycket som behövs av olika D-vitaminkällor för att täcka dagsbehovet. Bilden är ett utdrag ur min nya bok ”Maten bakom resultaten” (Norstedts 2017).

Många svenskar drabbas av D-vitaminbrist på höst- och vinterhalvåret vilket allt oftare framhålls som riskfaktor för en rad sjukdomar så som depression, demens, cancer, hjärt-kärlsjukdom, diabetes, infektioner och MS.

D-vitamin har även visat sig skadeförebyggande och inflammationsdämpande, vilket gör det extra intressant för idrottare. Mycket ny forskning tyder dessutom på att riktlinjerna för befolkningen generellt inte är tillräckliga för idrottare. Idrottare tycks med andra ord ha större behov.

Vegetarianer och veganer har också svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin då det uteslutande återfinns i animaliska livsmedel (undantaget vissa svampar). Smör och mjölk är inga naturliga källor till D-vitamin utan det är berikningen av magrare mejeriprodukter som gör dem till bra D-vitaminkällor. I Sverige berikas mjölk samt margarin och matfettsblandningar med D-vitamin (Arla berikar inte sin ekologiska 3% mjölk). Viktigt är därför att välja D-vitaminberikade varianter. Detsamma gäller när man väljer alternativ till mjölk så som soja-, ris- eller havredryck.

Intaget är lågt hos många svenska barn och ungdomar. Hela 82% av 12-13-åringarna i Norrbotten uppvisar för låga D-vitaminnivåer i blodet enligt Dagens Medicin. I Sverige rekommenderas barn upp till två års ålder D-droppar. Ny forskning tyder på att behovet av D-vitamintillskott kvarstår högre upp i åldrarna. Värt att nämna är att finländarna (med ungefär samma antal soltimmar) rekommenderar tillskott av D-vitamin upp till 18-års ålder. Vid revisionen av Svenska Näringsrekommendationer 2013 höjdes rekommendationen beträffande D-vitamin med 33%.

D-vitamin skiljer sig från de flesta andra vitaminer på ett par punkter. Dels är vår naturliga kost vanligtvis fattig på D-vitamin (majoriteten av vårt D-vitaminintag kommer från berikning av magra mejeriprodukter) om vi inte äter mycket viltfångad fisk. Vidare är D-vitamin snarare att likna vid ett hormon än ett vitamin. Liknelsen består i att vi dels har en kroppsegen produktion men också att det tillverkas på ett ställe i kroppen men utövar sin effekt på andra ställen i kroppen. D-vitamin har till uppgift att reglera balansen av kalcium (och fosfat) i blodet. Det görs genom att i första hand effektivisera kalciumupptaget från tarmen och i andra hand motverka kalciumförlusterna via njurarna. Om inte det räcker kan D-vitamin se till att kalcium fälls ut från skelettet för att ge tillfredsställande kalciumnivåer i blodet. Tillräckligt med kalcium och D-vitamin är viktigt för ett starkt skelett.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *